DEPRESSIE

Wat is een depressie?

Iedereen voelt zich wel eens neerslachtig of depressief. Dat is mee deel van ons normale emotie-palet en zijn van voorbijgaande aard.  Dit is echter niet per sé hetzelfde als een ‘depressie’ hebben! 

Bij een depressie merken we een sombere stemming of een verlies van interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten. Dit voel je dan dagelijks, gedurende het grootste deel van de dag. Deze klachten duren tenminste 2 weken.

praktijk psychotherapie maarkedal schorisse depressie bolderkar

Verschillende symptomen (zie rubriek wat merk/voel je?) verstoren je dagelijkse functioneren heel ernstig en zijn NIET te verklaren door een andere lichamelijke aandoening of door middelenmisbruik. Het kan zijn dat je bepaalde gevoelens herkent, maar dat ze van voorbijgaande aard zijn. Dan spreken we eerder over depressieve klachten. Pas als bovenstaande criteria zijn vervuld, spreken we over een depressie. 

Er blijkt een verband tussen erfelijke factoren en persoonlijkheidskenmerken, en het ontstaan van een depressie. Met vaak een psychosociale stress als uitlokkende factor.  

Let wel dat zowel een ‘depressie’ als ‘depressieve klachten’ beiden hun eigen oorzaken hebben. Als je teveel last ervaart, kan het sowieso belangrijk zijn voor jezelf om daar de nodige aandacht aan te schenken, opdat je de kwaliteit van je leven kan terug vinden.  

Vormen van depressie

Een depressie wordt ingedeeld volgens de ernst. We spreken van een milde, matige of ernstige vorm. Je huisarts, psychiater of psycholoog bepaalt, op basis van de inschatting van je klachten en de gevolgen, welke graad van depressie je hebt. Dit is niet altijd gemakkelijk. 

Dit omdat er verschillende factoren meespelen in die beoordeling: andere lichamelijke of psychische aandoeningen, medicatie, middelenmisbruik, risicofactoren, omstandigheden,…

Er zijn daarnaast ook bijzondere vormen van depressie: 

Postnatale depressie, waarbij je als vrouw depressief wordt na je bevalling

Chronische depressieve stemmingsstoornis: dit is een vorm van lichte tot matige, maar chronische depressie waarbij    klachten minstens 2 jaar blijven aanhouden. 

Winterdepressie: waarbij een persoon minstens 2 jaar na elkaar in de herfst depressief wordt en in de lente weer opknapt.

– Psychotische depressie: waarbij het realiteitsgevoel verstoord en meestal onrealistich pessimistisch is.

Wat merk/voel je?

Je kan een depressie op verschillende manieren ervaren. Er is sprake van minstens 1 van de volgende verschijnselen:

Somberheid en lusteloosheid gedurende het grootste deel van de dag. 

Minder belangstelling voor dingen die je anders wel interesseren.

Naast de kernsymptomen kunnen er nog andere klachten ontstaan: 

– Het eten smaakt je niet meer of je eet juist extra veel, waardoor je gewicht verliest of aankomt. 

Slapen lukt minder goed of juist overmatig veel

Traag en moe zijn OF juist rusteloos en snel geïrriteerd

Schuldgevoelens, overbodig, waardeloos en nutteloos gevoel. 

Minder goede concentratie. (bv bij het lezen of televisiekijken)

– Beslissingen nemen kost meer moeite, ook al gaat het om iets eenvoudigs.

– Mogelijks ervaar je het leven als een grote last en verlang je soms zelfs naar de dood..

pschotherapie psycholoog tehrapie praktijk maarkedal schorisse depressiedepressie psycholoog psychotherapie maarkedal etikhove schorisse maarke ronse brakel

 Als veel van deze soort klachten gedurende een langere tijd aanhouden, kan dat wijzen op een depressie. 

Een depressie kan je hinderen in je dagelijkse leven, je bezigheden thuis, je vrije tijd en op je werk. 

Vaak herken je een depressieve stemming niet zelf en kan je je lijden niet benoemen als een depressie. Daarom is het verhelderend om de bovenstaande symptomen even te overlopen. 

Wanneer heb je hulp nodig?

Als je voelt dat je er alleen niet door geraakt. 

Soms heeft onze omgeving dit sneller door dan jijzelf. Dat is omdat we zelf met een blinde vlek zitten voor onszelf. Daarnaast lossen we de zaken graag zelf op en hebben we de neiging hebben om te minimaliseren en te relativeren. Het is belangrijk om te weten dat:

– je hier helemaal niet alleen in bent. In België ervaren jaarlijks 6 mensen op 100 mensen een depressie, wat best wel veel is. Door de corona-periode ligt dit cijfer hoogstwaarschijnlijk veel hoger!

– er al enorm veel kennis is opgebouwd rond hoe je hiermee kan vooruitgeholpen worden

– het absoluut geen schande is om hulp te zoeken! in tegendeel, dat is net een hele sterke stap waarmee je beslist om de problemen die je ervaart aan te pakken!

Hoe werkt cognitieve gedragstherapie bij depressie?

Als therapeut probeer ik eerst een zicht te krijgen op hoe jouw klachten in elkaar zitten, samen met je omstandigheden en kenmerken van je persoon. Dit om bij te benen in jouw unieke verhaal. Op die manier kunnen we jouw depressie al duidelijker kaderen en plaatsen. Zijn er onderliggende factoren of omstandigheden die bijdragen aan je depressie of depressieve stemming?

Daarnaast zal het belangrijk zijn dat we kijken hoe we jou op jouw maat kunnen gaan activeren in je gedrag. Dit noemen we ook wel ‘gedragsactivatie’. 

Ook gaan we samen op zoek naar je  zogenaamde automatische (of onbewuste) gedachten die jouw gevoelens en gedrag beïnvloeden. Denkpatronen die jouw depressieve klachten uitlokken of in stand houden.

Het geheel van denkpatronen, gevoelens en gedragingen kan jouw leven beheersen, vaak zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Samen krijgen we hier een zicht op en proberen we af te lijnen en te toetsen aan de werkelijkheid. 

TIPS

Een depressie of depressieve stemming komt veel voor. Je hoeft je daar absoluut niet voor te schamen of je schuldig over te voelen! 

Hieronder zijn er een aantal tips die je mogelijks als voldoende vooruit helpen!

TIP 1: Praten

psycholoog maarkedal praktijk psychotherapie interactie isabelle de smet

Het kan jou veel helpen om over je gevoelens te praten. Dit, met je familie of vrienden, je huisarts of je therapeut. Leg aan hen uit hoe je je voelt en wat die depressie/depressieve stemming voor jou betekent. Misschien denk je negatief over jezelf. Teleurstelling, verdriet en woede kunnen dat negatieve gevoel gaan versterken. Het verwerken van dergelijke emoties heeft tijd nodig, maar hoef je écht niet alleen te dragen!

TIP 2: Haalbare doelen stellen

Het is niet het moment of de periode om hoge eisen aan jezelf te stellen. bv: dat je snel moet herstellen OF dat je je werk op een normale manier moet kunnen uitvoeren! 

Je richt je best op de eenvoudige, praktische taken van je leven. Door je verwachtingen aan te passen aan de omstandigheden, haal je jezelf minder naar beneden en bekrachtig je minder je negatieve stemming! Stel dus haalbare doelen. 

TIP 3: Regelmaat

Probeer om, hoe moeilijk je het ook ervaart, regelmaat in je leven te houden. Dit, door op vaste (normale!) tijdstippen naar bed te gaan, op te staan en te eten. Probeer om je basisbehoeften zo goed mogelijk te respecteren. 

Door dit te doen, gaat er ook geen zware energie verloren aan het nadenken over wat je misschien nu zou kunnen gaan doen, Want elke stap voelt mogelijks te zwaar aan. 

TIP 4: Geen alcohol- of drugsgebruik

Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. 

Het verdooft je negatieve gevoelens KORTstondig, MAAR staat een goed herstel op lange termijn in de weg. 

isabelle de smet maarkedal psycholoog psychotherapeut depressie

TIP 5: Afleiding

Zoek afleiding in activiteiten die jij normaalgezien prettig en ontspannend vindt. Ook al vind je ze dan nu niet prettig, het is beter dan alleen thuis te zitten en niets doen. Buitenlucht en beweging kunnen je al snel een beter gevoel geven!

TIP 6: Beweging en sport

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen, lopen of andere sporten. Waar jij je goed bij voelt! Er is voor elk wat wils in de sportwereld! 

Als je 3 maal per week een half uur beweegt, zou dit jou kunnen helpen om je minder depressief en meer fit te voelen. 

En als je last hebt van slaapstoornissen, kan die regelmatige lichaamsbeweging jou helpen om een goede nachtrust terug te vinden. 

maarkedal psycholoog psychotherapeut praktijk interactie isabelle

TIP 7: Werk

Indien mogelijks, probeer dan niet volledig thuis te blijven van je werk. Als er voor je werk mogelijkheid is om deeltijds te werken, kan het je helpen om niet helemaa stil te vallen. 

Dit zorgt voor een blijvend vaste structuur in je week, en geeft je mogelijks het gevoel dat je wel nog iets doet! Misschien is zoiets bespreekbaar met jouw bedrijfsgeneesheer. 

Had je graag dat we samen op pad gaan rond de klachten die je ervaart? Dat kan via onderstaande knop. .

VISUM-NUMMER: 279297

Sedert 2020 dient elke psycholoog nu ook een VISUM-nummer te hebben om erkend te worden. Je kan dit nagaan via deze link

Wil je nagaan of je psychotherapeut een door de overheid erkende psycholoog is? Dan kan je dit nagaan via www.compsy.be

Terug naar de hoofdpagina

PRAKTIJK PSYCHOTHERAPIE

Praktijk Inter-actie 

in samenwerking met

Praktijk Solta

INFORMATIE EN TIPS

piekeren

depressie

burn-out

paniek